Opleiding tot Beroepschauffeur categorie D.

Wanneer u een motorrijtuig wilt besturen dat is ingericht voor het vervoeren van meer dan acht personen, inclusief de bestuurder, heeft u rijbewijs D nodig. Als u met dit motorvoertuig een aanhangwagen wilt trekken met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kilo, dan is rijbewijs E achter D wettelijk verplicht.

Voor deze categorieën geldt een minimumleeftijd van 21 jaar als het bus rijbewijs wordt gehaald in combinatie met Code 95. Zonder Code 95 geldt de minimumleeftijd van 24 jaar voor het rijbewijs D en het DE. De geldigheidsduur van het rijbewijs is vijf jaar.

In principe moet u er vanuit gaan dat voor iedereen een Code 95 verplichting bestaat om een bus te mogen besturen. U kunt alleen vrijstelling verkrijgen indien u bijvoorbeeld alleen technische proefritten maakt voor uw werkgever of het rijbewijs behaalt voor privéritten. Indien u twijfelt of Code 95 voor u verplicht is neemt u dan even contact met ons op.

Het examentraject

Een rijbewijs komt je niet aanwaaien. De studiebelasting voor de Theoriecursus bijvoorbeeld bedraagt 15 uur per week. Als buschauffeur heb je grote verantwoordelijkheid om mensen veilig te vervoeren. Wij geven u vast een overzicht hoe het examentraject er uit ziet:

Het rijbewijs D
(met de Code 95)

Theorie-examen RV1

(deel 1: Verkeer & Techniek):
50 meerkeuzevragen

Theorie-examen V2D

(deel 2: Administratie):
50 meerkeuzevragen

Theorie-examen V3D

(deel 3: Cases):
45 meerkeuzevragen

Praktische toets

Onder meer het laden en lossen van bagage in en uit de bus (mondeling theorie)

Toets besloten terrein

Een aantal bijzondere verrichtingen op een afgesloten terrein.

Praktijkexamen D

NASCHOLING

Alle beroepschauffeurs zijn verplicht tenminste 35 uur nascholing te volgen om te voldoen aan de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid (Code 95). Voor bus- en touringcarchauffeurs is deze regeling sinds september 2015 verplicht.

Om de Code 95 te behouden, dient de nascholing elke vijf jaar te worden herhaald. De chauffeurs mogen voor de nascholingsplicht zelf een keuze maken uit diverse door het CCV goedgekeurde nascholingscursussen.

Het OIBC is door het CCV gecertificeerd om de nascholing (Code 95) aan te bieden. Uiteraard biedt het OIBC ook losse nascholingscursussen aan. Meer informatie vind je op de site van het CBR.